Ane Riel: Pihka

Ane Rielin Pihka on hyvin kummallinen lukuelämys. Ei sitä ihan joka päivä saa käsiinsä kirjaa, jossa samojen kansien väliin mahtuu sairaalloinen liikalihavuus, hoardaus, perheenjäsenen murhaaminen sekä sairaalloinen lähimmäisenrakkaus. Näiden lisäksi Pihkasta löytyy vielä muutama outo yksityiskohta lisää, mutta niitä en aio paljastaa, sillä ne ovat juonen kannalta sen verran olennaisia.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Harpiks
Ilmestymisvuosi: 2015
Sivumäärä: 248
Genre: psykologinen jännäri

Pieni Liv tyttö elää omasta mielestään täysin normaalia lapsen elämää, mitä nyt hänen isänsä päättää eräänä päivänä tappaa Livin isoäidin Livin katsellessa vierestä. Isän perustelut ovat kuitenkin sen verran vakuuttavat, että Liv hyväksyy näkemänsä. Samoin kuin hän hyväksyy äitinsä "en pääse enää makuuhuoneesta ulos" -tyyppisen liikalihavuuden, oman kuolinilmoituksensa laatimisen, talon täyttymisen roinalla sekä yölliset tavaranhakuretket ja ulkokontissa nukkumisen.

Pihkaa voisi luonnehtia katastrofaaliseksi kasvukertomukseksi. Livin tarinan lisäksi se valottaa tytön vanhempien taustoja: miten näin absurdi tilanne on päässyt syntymään ja missä vaiheessa tilanteen hallinta on alkanut karata käsistä. Pihka on myös ennen kaikkea kertomus huolenpidosta ja välittämisestä, vaikka ne ovatkin päässeet aika tavalla vääristymään.

Tuomio: Mielenkiintoinen, kummallinen, yllättävä, toisinaan jopa ahdistava lukukokemus. Outoja yksityiskohtia on hämmentävän paljon, tämä ei kuitenkaan ole huono asia. Romaani jaksaa yllättää ja se todella ruokkii lukijaansa. Yleisarvosana: 4/5
Suositukset: Kypsille kaaoksen ystäville. Lukuiloa!

Comments