Mitä vuodesta 2019 jäi käteen?

Tämä vuosi tuntui menneen omalla kohdallani ohi ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan. Opinnot ja sosiaalinen elämä ovat pitäneet minut niin kiireisenä, että kirjat ovat jääneet hieman taka-alalle. En kuitenkaan koe tästä huonoa omaatuntoa, sillä sain helmet-lukuhaasteen suoritettua kunnialla loppuun, mikä olikin koko vuoden ainoa kirjallisuuteen liittyvä tavoitteeni. 😃

Tämän vuoden kirjasaldoksi tuli 24 romaania, joista 6 luin englanniksi. Kirjasaldo jäi reilusti pienemmäksi kuin edellisenä vuonna, mutta hyvä lukumäärä tämäkin on. Katsotaanpa hieman tarkemmin tämän vuoden lukukokemuksia:

1/5 romaanit eli vuoden flopit
Yhden tähden kirjoja ei osunut tälle vuodelle lainkaan.

2/5 romaanit eli menettelevät
1. Lepakkomies (Jo Nesbø)
2. Punainen lohikäärme (Thomas Harris)
3. Vanhus ja meri (Ernest Hemingway)
4. Lamb (Bonnie Nadzam)
5. The Sleep Room (F.R. Tallis)
6. House of the Sleeping Beauties (Yasunari Kawabata)
7. Pimeä nousee (Susan Cooper)
8. Supercute Futures (Martin Millar)
9. Kaltaiseni koneet (Ian McEwan)

Jos rehellisiä ollaan harkitsin muutamia tämän kategorian kirjoista yhden tähden kirjoiksi, mutta päätin viime metreillä olla luokittelematta niitä tilastoissa kahta tähteä alemmaksi. Näistä menettelevistä romaaneista parhaiten mieleeni jäi "The Sleep Room". Talliksen kirjoitustyyli oli miellyttävää. Harmillisesti alkuun tarkkaan punottu juoni ei kantanut loppuun asti ja tunnelma lässähti kesken kaiken.

3/5 romaanit eli keskivertoystävät
1. Hobitti eli sinne ja takaisin (J.R.R. Tolkien)
2. Ulkopuolinen (Stephen King)
3. Uhrilampaat (Thomas Harris)
4. Ruusun salaisuus (Martin Widmark & Ola Skogäng)
5. Kaksi kukkopilliä (Marjatta Kurenniemi & Kaija Pakkanen)
6. Lapsi I (Steve Tasane)
7. Seitsemän koiraveljestä (Mauri Kunnas)
8. Peppi Pitkätossu (Astrid Lindgren)

Keskivertoystävien kategoriasta suosikiksi nousi Thomas Harrisin "Uhrilampaat". Tohtori Hannibal Lecter on mielenkiintoinen hahmo, jonka olemus on rakennettu kiehtovan vahvasti. Toivon mukaan ehdin ensi vuoden puolella lukaista loputkin Harrisin romaaneista.

4/5 romaanit eli hyvät löydökset
1. Live More Sloth (Tim Collins)
2. The Flame Dragon Knight (Makoto Fukami & Kentaro Miura)
3. Rotukarja (Agustina Bazterrica)

Mitä pidemmälle kategorioissa mennään, sitä harvempi romaani sinne yltää. Hyvistä löydöksistä kaikkein vaikuttavin oli Agustina Bazterrican "Rotukarja". Tämä uutuusromaani ei pettänyt: jokainen luettu sana tuntui sykkivän lihallisuutta ja ihmiskunnan synkeyttä. Todella upea lukuelämys. Agustina Bazterrica on ehdottomasti sellainen kirjailija, jonka kirjoituksia tulen seuraamaan tulevaisuudessa samanlaisella intohimolla kuin lentävä haukka jahtaa pakoon jouksevaa saalistaan.

5/5 romaanit eli vuoden helmet
1. Kastanjamies (Søren Sveistrup)

Tämän vuoden helmiä osui kohdalleni tasan yksi kappale. Sekin on parempi kuin ei mitään. Søren Sveistrupin intensiivinen ja brutaali dekkari "Kastanjamies" ei tarvitse rinnalleen muita kirjoja. Se loistaa yksin kirkkaammin kuin muut tämän vuoden lukuelämykset yhteensä. Kerrassaan hieno opus.

Arvosanattomat romaanit
Tänä vuonna lukupinooni kuului muutamia täysin arvosanatta jääneitä opuksia. Tällaisia kirjoja olivat erinäiset tietokirjat ja oppaat, joille en kokenut numeroarvioinnin olevan tarpeellinen. Näitä arvosanattomia opuksia kertyi lukupinooni yhteensä kolme kappaletta.

1. Näkymätön sukupuoli: ei-binäärisiä ihmisiä (Jenni Holma, Veera Järvenpää & Kaisu Tervonen)
2.  Kuusi suomalaista murhaa (Hannes Markkula)
3. Lue minut (Siri Kolu & Sanna Pelliccioni)

Näistä parhaiten mieleeni jäi Hannes Markkulan kirjoittama tietokirja "Kuusi suomalaista murhaa", jonka kanssa minulla on lapsuusmuistoja.

Vuoden suosituin postaus oli arvostelu Stephen Kingin uutuusromaanista "Ulkopuolinen", jota luettiin huimat 222 kertaa. Kiitos siitä ja muutenkin mukavan  aktiivisesta vuodesta! Hyvää uutta vuotta 2020 ja uutta vuosikymmentä! Olkoon lukuelämykset teille suotuisia!😃 Kirjoittamisiin.

Comments

 1. Kiva lukea mistä kirjoista olet tykännyt vuoden aikana. Olen lukenut viisi kirjaa listoiltasi, joista Uhrilampaat on todella hyvä kirja. Löytyy vieläpä omasta kirjahyllystä. Ensi vuonna ilmestyvää uutta Harrisin trilleriä odotan mielenkiinnolla. Tietysti luen sen :)

  Hyvää uutta kirjavuotta 2020!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harrisin uutuutta odotellaan täälläkin innolla! Oi! Mielenkiintoista kuulla. :) Itseltäkin löytyvät Hannibalia käsittelevät kirjat omasta hyllystä. Vihdoin ja viimein olen alkanut suoda niille lukumahdollisuuden.. Pikku hiljaa, heh. Kiitos kommentistasi! Uusia vuosia!

   Delete

Post a Comment