Ian McEwan: Kaltaiseni koneet

Tartun nykyisin hyvin harvoin romaaneihin, joiden perimmäisenä juonellisena tarkoituksena on kuvailla ihmisten välisiä romanttisia suhteita. Tämän syksyn uutuuskirjojen joukosta kuitenkin löytyi armoton poikkeus tottumuksiini. Ian McEwanin romaanissa "Kaltaiseni koneet" setvitään rakkaussuhteita, mutta niin, että romaanin kolmantena pyöränä toimii ihmisen sijaan inhimillistynyt androidi. Tarinan lähtökohdat olivatkin aivan liian absurdit vastustettaviksi.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Machines like me
Ilmestymisvuosi: 2019
Suomentaja: Juhani Lindholm
Sivumäärä: 359
Genre: scifi

Eletään 1980-lukua Lontoossa. Hieman erilaista tosin, mihin historiankirjoissa on totuttu viittaamaan. Teknologia on kehittynyt siihen pisteeseen, että ihmisiä muistuttavien androidien valmistaminen on mahdollista. Androidien valmistajat kutsuvat näitä uusia tulokkaita ivallisesti Aatameiksi ja Eevoiksi. Teknologiasta kiinnostunut Charlie päättää investoida hyvän summan rahaa yhteen Aatamiin. Hän määrittelee yhdessä rakastettunsa Mirandan kanssa ostokselleen täydelliset luonteenpiirteet ja jää mielenkiinnolla seuraamaan, miten yhteiselämä älykkään androidin kanssa lähtee rullaamaan. Komea ja karismaattinen Aatami puolestaan alkaa opettelemaan ihmisyyden saloja ja löytääkin rakastamisen ihanuuden: hän ihastuu Charlien kumppaniin Mirandaan. Pian niin Charlie, Aatami kuin Mirandakin joutuvat pohtimaan ihmisyyden syvimpiä merkityksiä. Kenen on oikeus rakastaa ja mitä? Ja ennen kaikkea: onko androidi ihminen vai vain ihmisen kaltainen?

Tuomio: "Kaltaiseni koneet" jäi polveilevine juonineen häiritsemään minua. Romaanilla tuntui olevan kaikki tarvittavat palikat käsissään ollakseen tuore ja virkistävä lukuelämys,  mutta se jätti niiden käyttämisen puolitiehen. Virkistävän elämyksen sijaan romaani kallistui enemmän tönkköyteen. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että päätin tarttua teokseen, sillä se herätteli ajatustoimintaani. Tulevaisuus ja sen mukanaan tuomat koukerot ovat arvaamattomia. Ei sitä tiedä, vaikka androidit olisivatkin "se juttu" ajan porskuttaessa hieman eteenpäin. Yleisarvosana: 2/5.
Suositukset: "Mitä jos" -ihmisille. Lukuiloa!
Lukuhaaste: Tämä romaani sopii lukuhaasteen kohtaan 24: vuonna 2019 julkaistu kirja sekä 25: kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja. Suurempi kuva täyttämättömästä lukuhaastetaulukosta löytyy tarvittaessa täältä.

Comments