Thomas Harris: Uhrilampaat

"Toukokuu on sitä aikaa, kun yliopisto-opiskelijat pääsevät vapaalle, joten enköhän ehdi lukea kirjojakin ihan mukavasti" - ajattelin. Voi kuinka väärässä taas olinkaan. Yhden ainokaisen opuksen ehdin tässäkin kuussa kahlata läpi. Olen kuitenkin tyytyväinen, että valitsin luettavakseni juuri Thomas Harrisin Hannibal-trilogian toisen osan "Uhrilampaat", sillä romaanin jännittäviin tunnelmiin oli helppo palata pitempienkin taukojen jälkeen.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: The Silence of the Lambs
Ilmestymisvuosi: 1988
Suomentaja: Hanna-Liisa Timonen
Sivumäärä: 350
Genre: jännäri

Kookkaisiin naisuhreihin erikoistunut Buffalo Billiksi nimetty sarjamurhaaja ravisuttaa voimallaan niin siviilejä kuin poliisejakin. Murhaaja jättää jälkeensä nyljettyjä ruumiita, joiden merkityksestä ei ota kukaan selvää. Poliisi päättääkin tukeutua jälleen tohtori Hannibal Lecterin apuun. Tällä kertaa Lecterin puheille lähetetään nuori nainen: poliisikoulukokelas Clarice Starling, jonka kunnianhimo ei jää tohtoriltakaan huomaamatta. Alkaa tiivis yhteydenpito, jossa Clarice joutuu käymään kauppaa omilla henkilökohtaisilla tiedoillaan Lecterin tietoja vastaan. Mihin Buffalo Billin nyljetyt uhrit liittyvätkään?

Tuomio: Yli kolmekymmentä vuotta vanhaksi kirjaksi Harrisin romaani on kestänyt hyvin aikaa. Muutamissa kohdissa huomaan ajattelevani, mikseivät poliisit hälytä apujoukkoja älyluureillaan, kunnes tajuan ettei niitä vielä tuohon aikaan ollut olemassa. Murhat ja murhatavat itsessään eivät vanhene ja Harrisin teksti on edelleen yhtä kutkuttavaa kuin mitä se varmasti oli kahdeksankymmentäluvun loppupuolellakin. Hannibal sai tässä kirjassa enemmän huomiota, mistä plussaa. Yleisarvosana: 3/5
Suositukset: Uhrilampaille. Ennen tähän romaaniin tarttumista suosittelen trilogian ensimmäisen osan "Punaisen lohikäärmeen" lukemista. Vaikka romaanit ovatkin juonellisesti hyvin erilaisia, jälkimmäisestä löytyy hienoisia viitteitä edelliseen, mitkä saattavat jäädä kaivelemaan jos edellistä romaania ei ole lukenut. Lukuiloa!
Lukuhaaste: Tämä opus ei sovi mihinkään jäljellä olevaan lukuhaasteen kohtaan.

Comments