Martin Millar: Supercute Futures

Käväisin kesän aikana Virossa perheeni kanssa ja ensimmäisenä omalla "missä haluan käydä"-listallani oli visiitti paikallisessa kirjakaupassa. En tiedä mikä siinä on, että turistikohteiden sijaan haluan mieluummin tutustua paikalliseen kirjakulttuuriin. Ehkä kirjat sitten vain ovat se "the thing" omalla kohdallani. Kirjakauppareissu osoittautui hyvin mieluisaksi ja mukaan tarttuikin muutama opus, joista yksi oli Martin Millarin "Supercute Futures".

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: -
Ilmestymisvuosi: 2018
Suomentaja: -
Sivumäärä: 228
Genre: dystopinen scifi

"Supercute Futures" on dystopia maailmasta, jossa planeetan maaperä on suurimmalta osin tuhoutunut. Tässä maailmassa elämän ankeutta vastapainottamaan on pystytetty koko maapallon kattava virtuaalinen söpöyskulttuuri, joka tuo valoa ja värikkyyttä näivettyneeseen maailmaan. Söpöyskulttuuria pitävät yllä ystävykset Mox ja Mitsu, jotka ovat antautuneet tehtävälleen niin vahvasti, että söpöyskulttuuri on yhtä kuin ystävykset itse. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa virtuaalinen hömppäkulttuuri, vaan miljardibisnes, jolla on oman oheistuotelinjastonsa lisäksi hallussa suuri määrä hyvässä kunnossa olevaa maapinta-alaa. Bisnes kukoistaa, mutta ystävysten viihdemaailman huipulla seisomiseen on alkanut ilmestyä ryppyä. Suuri vastuu hiertää naisten ranteita ja levoton liikehdintä bisnesmaailman muiden johtajien taholta huolestuttaa. Miten pitkälle ystävykset ovat valmiita menemään asemansa säilyttämiseksi? Millainen on mieltä ylentävän söpöyskulttuurin tulevaisuus maailmassa, joka tuntuu hitaasti hajoavan asioista päättävien ihmisten käsiin?


Tuomio: Perin kummallinen romaani, joka sotkee suhteellisen taidokkaasti yhteen japanilaista söpöyskulttuuria, scifielementtejä, robotiikkaa ja surrealistisia yksityiskohtia. Yllättävä kirja siinä mielessä, etten romaania aloittaessani osannut lainkaan arvata, millainen lukuelämys tästä vielä kehittyisi. Yksityiskohtia ei tästä kirjasta puutu. Välillä niitä tuntui olevan jopa hieman liikaa. Vähän vähemmilläkin olisi pärjännyt mainiosti. Kirjan takakannen mukaan tämän lukuelämyksen olisi pitänyt olla hyvinkin humoristinen, mikä oli omalla kohdallani hyvin harhaanjohtavaa, sillä itse en kykene tätä kirjaa tähän kategoriaan sovittamaan. Tosin se ei tarkoita sitä, etteikö joku muu kykenisi näin tekemään. Makujahan on monenlaisia, samoin kuin huumorintajujakin. Yleisarvosana: 2/5.
Suositukset: Dystopiasta nauttiville, mutta myös niille, jotka ovat kiinnostuneet japanilaisesta söpöys- eli kawaiikulttuurista. Lukuiloa!
Lukuhaaste: Romaani sopii lukuhaasteen kohtaan 11: ilmastonmuutosta käsittelevä kirja. Suurempi kuva täyttämättömästä lukuhaastetaulukosta löytyy tarvittaessa täältä.

Comments