F. R. Tallis: The Sleep Room

"No nyt on pahaenteisen näköinen kansi" -pohdin hypistellessäni F. R. Tallisin romaania kierrätyskeskuksen hyllyjen välissä. Miellyttävät punaiset kohokirjaimet saivat sormenpäideni aistit hereille ja kihelmöimään. Olisiko tästä visuaalisesti kutkuttavasta kauhukirjasta johonkin? "The Sleep Room" kulki mukanani kotiin, jossa se kiilasi häikäilemättömästi kaikkien vielä lukemista odottavien romaanien edelle. Mutta oliko se sen arvoista? Huomaan pohtivani tätä edelleen.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: -
Ilmestymisvuosi: 2013
Suomentaja: -
Sivumäärä: 372
Genre: yliluonnollinen kauhu

Nuori psykiatri James Richardson saa elämänsä työtarjouksen korkea-arvoisemmalta kollegaltaan: päälääkärin pesti arvostetussa mielisairaalassa, jossa potilaiden hoito on edistysluokkaista. Richardsonilla ei ole mitään syytä kieltäytyä ja pian hän onkin jo aloittanut työskentelyn uudella vastuualueellaan. Arvostetussa mielisairaalassa on kuitenkin yksi huone, jonka ilmapiiri aiheuttaa sairaalan hoitajissa levottomuutta: huone, jossa kaikkein pahiten tärähtäneet hoidettavat horrostavat kuukausia lääkityksen alaisina. Tämän huoneen, jota myös nukkumishuoneeksi kutsutaan, ympärillä tapahtuu yliluonnollisuuksia, joiden merkitystä Richardsoninkin joutuu töidensä ohessa pohtimaan.

Tuomio: Romaanin alkupuoli oli lupaava; tunnelmaa rakennettiin hitaasti, mutta varmalla otteella, kunnes viimeisten viidenkymmenen sivun aikana tunnelma alkoi laskea liukkaasti alamäkeä. Pitkälti jäi sellainen olo, että kirjailijalta loppuivat rahkeet kesken ja hän olisi vain halunnut päästä kirjan kirjoittamisesta nopeasti eroon. "The Sleep Room" luokitellaan kirjan jälkisanoissa kauhuromaaniksi, mihin teos ei omasta mielestäni yltänyt lainkaan. Pitäisin kirjaa mieluummin jännitykseen taipuvaisena opuksena kuin kauhukirjana. Romaanilla oli kuitenkin hetkensä, joten aivan alinta arvosanaa en tälle opukselle pysty antamaan. Yleisarvosana: 2/5
Suositukset: Ihmismielestä kiinnostuneille. Lukuiloa?
Lukuhaaste: Tämä opus ei sovi mihinkään jäljellä olevista lukuhaasteen kohdista.

Comments