Thomas Harris: Hannibal


Lämmin kevätpäivä ja naapuri on grillaamassa ihoaan takapihallaan. Samaa teen minäkin, mutta eri mielessä. Luen nimittäin Thomas Harrisin Hannibal-trilogian viimeistä osaa, jossa ihmisen ihoa leikellään, paistetaan ja syödään. Näiden kahden mielikuvan kontrasti on kiero, mutta samalla kumman kutkuttava.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Hannibal
Ilmestymisvuosi: 1999
Suomentaja: Raimo Salminen
Sivumäärä: 547
Genre: jännäri

Hannibal Lecterin karkaamisesta on kulunut seitsemisen vuotta, mutta muisto tohtorista elää edelleen ihmisten keskuudessa huhupuheiden muodossa. Tohtori on kuin kuuma peruna, josta supistaan hiljaa ja varovaisesti, aivan kuin hänen nimensä polttaisi sormenpäitä. Monet eivät voi unohtaa Lecterin julmia tekoja. Yksi Lecterin entisistä potilaista ja uhreista, Mason Verger, on yksi heistä. Hän juonii kostoa Lecterin pään menoksi. Hän haluaa Lecterin kärsivän pitkään ja hitaasti, niin kuin hän itsekin joutui kärsimään. Mutta millä houkutella ovela tohtori ansaan?

Tuomio: Hannibal on upea päätös trilogialle. Edelliset kaksi romaania Punainen lohikäärme ja Uhrilampaat vauhdittivat matkaa kohti kurvikasta loppusuoraa, jonka kyydissä pysyminen oli yhtä tunteiden vuoristorataa. Julma, mutta kiehtova kokonaisuus. Olen iloinen, että luin jokaisen trilogian osan. Tohtori Hannibal Lecter jää mieleeni pitkäksi aikaa. Niin hyvässä kuin pahassakin. Lähinnä hyvässä. Yleisarvosana: 4/5.
Suositukset: Tehkää itsellenne palvelus ja lukekaa koko sarja alusta loppuun! Lukuiloa!

Comments