Susan Cooper: Pimeä nousee

Susan Cooperin kirjoittama "Pimeä nousee" on samaa nimeä kantavan viisiosaisen sarjan toinen osa. Luin sarjan ensimmäisen osan "Yllä meren, alla kiven" viime vuoden puolella, joten onkin jo hyvä aika palata Cooperin fantasiamaailman pariin. Harkitsin pienen hetken sarjan ensimmäisen osan lukemista uudelleen, mutta ilokseni huomasin, ettei sille ole tarvetta. Cooper kun on erotellut sarjansa osasista selkeästi irralliset kokonaisuudet mikä tekee sen pariin palaamisesta omasta mielestäni miellyttävämmän.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: The Dark Is Rising
Ilmestymisvuosi: 1973
Suomentaja: Kristiina Rikman
Sivumäärä: 291
Genre: fantasia

Yksitoistavuotias Will kokee elämänsä järkytyksen, kun hänelle selviää, että hän kuuluu muinaisiin voimienkäyttäjiin; Ikivanhoihin, joiden tehtävänä on suojella maailmaa pimeydeltä. Yhdessä välähdyksessä normaalin ihmispojan arki muuttuu maagisten merkkien etsimiseksi ja voimien harjoittelemiseksi. Pimeä kuitenkin nousee uhkaavaa vauhtia ja Willille tulee kiire kerätä itsensä ja valmistautua koko maailmaa ravisuttavaan taistoon pahuutta vastaan.

Tuomio: Perus fantasiaseikkailu, jossa yliluonnollisuus lomittuu sitkeästi henkilöhahmojen todelliseen maailmaan. Romaanilla on omat kultaiset momenttinsa, muuten kertomus ei ole kovin mukaansatempaava. Minua hieman kaduttaa, etten tutustunut Cooperin teoksiin nuorempana. Olisin saanut niistä varmasti enemmän irti esiteininä kuin nyt aikuisiässä. Aion silti lukaista koko sarjan loppuun asti, sillä olen kuullut viimeisten osien olevan helmiä ensimmäisiin opuksiin verrattuna. Yleisarvosana: 2/5.
Suositukset: Nuorille fantasiaihmisille. Lukuiloa!
Lukuhaaste: Romaani ei sovi mihinkään lukuhaasteessa jäljellä olevista kohdista.

Comments