Susan Cooper: Yllä meren, alla kiven

"Fantasiaa, fantasiaa, mikset lue enemmän fantasiaa?" Tuttu lause, jota kuulen suhteellisen usein. Kirjamakuni on kuulemma menossa aina vain synkempään suuntaan. Lieneeköhän tuota uskominen. Noh, saamasi pitää: luin kuin luinkin fantasiakirjan. Uhrikseni valitsin Susan Cooperin "Pimeä nousee" sarjan ensimmäisen osan: Yllä meren, alla kiven.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Over Sea, Under Stone
Ilmestymisvuosi: 1965
Sivumäärä: 267
Genre: fantasia

Sisarukset Simon, Jane ja Barney lähtevät perheensä kanssa kesäloman viettoon rauhalliseen Cornwallin kylään. Leppoisan maaseutumatkan sijaan sisarukset pääsevätkin aarrejahtiin, kun he löytävät sattumalta salaperäisen kartan, joka johdattaa heidät itsensä Graalin maljan jäljille. Sisarusten epäonneksi he eivät ole suinkaan ainoita, jotka etsivät kyseistä aarretta ja pian he joutuvatkin pitämään löytämästään kartasta ja sen mukanaan tuomista tiedoista kiinni kynsin ja hampain. Pahat pimeän kätyrit eivät keinoja kaihda saadakseen sekä kartan että aarteen omiin kätösiinsä. Kuka ehtii aarteelle ensiksi ja millä hinnalla?

Tuomio: Noin kaksi kolmasosaa kirjasta muistutti kovasti "prologia" ja itse asiaan päästiin aika hitaasti. Tästä huolimatta ihan menevä lukukokemus. Tulen kyllä lukemaan sarjan muutkin osat. Yleisarvosana: 2/5
Suositukset: Fantasiannälkäisille, erityisesti nuoremmalle polvelle. Lukuiloa!


Comments