J.R.R. Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin

Pitkällä ja tylsällä matkalla on hyvä sallia itsensä lähteä toisenlaiselle matkalle. Tolkienin Hobitti eli sinne ja takaisin on oivallista matkaseuraa niin uuvuttavalle junamatkalle kuin typerryttävälle ulkomaan lennollekin. Sen sijaan, että tuijottaisit sateen hakkaamaa ikkunaa, voit uneksia karvaisista kääpiöistä ja suippokorvaisista haltioista. Niin, ja lohikäärmeestä ja eräästä suloisesta hobitista.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: The Hobbit / There and Back Again
Ilmestymisvuosi: 1937
Suomentaja: Kersti Juva (runot: Panu Pekkanen)
Sivumäärä: 329
Genre: fantasia

Huolettomasta elämäntyylistä nautiskeleva Bilbo Reppuli joutuu vaikean paikan eteen, kun Gandalf niminen velho päättää pistää pisteen hobitin onnellisille ja laiskoille päiville. "Sinä lähdet nyt seikkailemaan!" - hän sanoo ja ymppää Bilbon kääpiöiden meluisaan seurueeseen. Yhdessä kääpiöiden kanssa Bilbon on määrä vaeltaa "sinne ja takaisin", nujertaa kääpiöiden aarretta vartioiva suuri lohikäärme ja ennen kaikkea selvitä kaikesta tästä hengissä takaisin kotikonnuille. Ensi alkuun Bilbo ei ole ollenkaan hyvillään kohtalostaan, mutta huomatessaan pärjäävänsä karskien kääpiöiden rinnalla, hänen mielensä alkaa muuttua. "Ehkä minustakin on tähän." - hän virkkoo ja alkaa itsekin kohdata vaarat pystyssä päin. Romaanin edetessä Bilbosta kehkeytyykin jo aikamoinen sankari, joka vetää vertoja omille suosikki supersankareillemme.


Tuomio: Jokseenkin hidas ja makusteleva fantasiaseikkailu, jota lukiessa ei kuitenkaan ehdi tylsistyä. Tapahtumia riittää. Luin romaania pitempien taukojen kanssa (romaani toimi matkustuskumppaninani useamman kuukauden ajan), mitä en suosittele tekemään hahmokaartin laajuuden takia. On helpompi pysyä kärryillä, kun ei anna tarinan odotella liikoja. Joka tapauksessa oli miellyttävä lukea fantasiaa pitkästä aikaa. "Hobitti eli sinne ja takaisin" nollasi hieman omien synkistyneiden lukukokemustenmittariani. Nyt voin taas hyvillä mielin palata murhien pariin. 😃 Yleisarvosana 3/5
Suositukset: Oman elämänsä karvakintuille ja kaunokaisille. Lukuiloa!
Lukuhaaste: Tämä romaani sopii lukuhaasteen kohtiin 20: kirja sijoittuu jollekin toiselle aikakaudelle ja 17: olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan. Suurempi kuva lukuhaastetaulukosta löytyy tarvittaessa täältä.

Comments