Margaret Atwood: Orjattaresi

Niin televisiossa kuin mediassakin paljon kohuttanut sarja The Handmaid's Tale on päässyt myös omalle päänsisäiselle "voisin vilkaista tämän"-listalleni. Ennen sarjaan itseensä kajoamista halusin kuitenkin tutustua televisiosovituksen takana piilottelevaan alkuperäiseen teokseen: nimittäin Margaret Atwoodin samannimiseen kirjaan.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: The Handmaid's Tale
Ilmestymisvuosi: 1985
Sivumäärä: 396
Genre: dystopia

Jossain kaukana saastuneessa tulevaisuudessa väestö kärsii hedelmättömyydestä. Suvunsa jatkamista varten ylhäisessä arvossa oleville perheille on suotu mahdollisuus lisääntyä kierrätettävän kohdun avulla. Kerran kuussa korkea-arvoiset komentajat saavat mahdollisuuden yhtyä punaisiin pukeutuneeseen orjattareen ja toivoa näivettyneelle suvulleen uutta perillistä. Orjattaria kierrättävän systeemin pystyssä pysymiseksi lisääntyminen tai ylipäätään seksin harrastaminen on kielletty milteipä kaikilta väestön kermaa lukuunottamatta. Myös rakkaus sanan monessa merkityksessä on pistetty pannaan. Sääntöjen rikkomisesta on säädetty monenlaisia rangaistuksia; aina uskonnollisista pakkokäännytyksistä kuolemantuomioihin asti. Romaani on kirjoitettu orjattaren näkökulmasta.

Tuomio: Suhteellisen rankka, mutta mielenkiintoinen tulevaisuudenkuva. Romaani on jossain mielessä erittäin todentuntuinen. En tosin osaa sanoa, onko tämä hyvä vai huono asia. Ilmestymisaikanaan "Orjattaresi" on varmasti ollut hyvinkin kohauttava romaani, mitä se toki on edelleenkin, ainakin jossain määrin. Yleisarvosana: 3/5
Suositukset: Niille, jotka pitävät punaisesta. Lukuiloa!

Comments

 1. Tämä kyllä pitäisi ottaa urakaksi. Olen elänyt hienossa utopiassa, että voin päteä tästä teoksesta sarjan pohjalta. Se ei taida kuitenkaan mennä niin.

  https://aatenarikka.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Ota ihmeessä luku-urakaksi jos televisioversiosta pidät. :) Itse tosiaan en ole vielä sarjaa päässyt aloittelemaan, mutta eiköhän sillekin liikene aikaa lähiaikoina.

   Delete

Post a Comment