Top 5 häiritsevät kirjat

Minulle on tullut tavaksi keskustella häiritsevistä kirjoista muutaman ystäväni kanssa. Rajoja rikkovien ja sielua ravisuttavien kirjojen käsiinsä saaminen on yksi kutkuttavimmista tuntemuksista, joita kirjallisuuden saralla olen ikinä kokenut. En ole kuitenkaan ikinä pysähtynyt pohtimaan tai listaamaan lemppareitani sen kummemmin. Jonkin aikaa asiaa pohdittuani päätin koota tästä aiheesta tänne ihan oman postauksensa. Tässä ovat omat viisi suosikkiani häiritsevien, mutta ah niin ihanien kirjojen kategoriasta. Kirjat on listattu alle satunnaisessa järjestyksessä. Ja noh jos totta puhutaan en näitä varmaan osaisi järjestääkään minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen.

1. Varistyttö -trilogia (Erik Axl Sund)
Erik Axl Sundin Varistyttö-trilogia on sen verran tiivis paketti, ettei vain yhden kirjan mainitseminen kyseisestä sarjasta tule kysymykseenkään.

Perustiedot:
Kirjojen alkuperäiset nimet: Kråkflickan (Varistyttö), Hunderelden (Unissakulkija) & Pythias anvisningar (Varjojen huone)
Ilmestymisvuodet: 2010, 2011 & 2012
Sivumäärät: 415, 397 & 364
Genre: jännäri

Varistyttö-trilogiassa seurataan rikosetsivä Jeanette Kihlbergin tutkimaa rituaalisten murhien sarjaa. Murhien verkko menee romaani romaanilta kammottavammaksi ja sitä mukaa myös intensiivisemmäksi. Kuolemantapausten lisäksi romaaneissa olennaisessa roolissa ovat myös psyykkiset ongelmat, joita availemaan lähtee psykologi Sofia Zetterlund. Jeanetten ja Sofian välille muodostuu juonen edetessä kiinteä suhde, joka sekä vaikeuttaa että helpottaa murhatapausten ratkaisemista. Jokainen romaaneista on teemaltaan hyvin rankkaa luettavaa, mutta sitäkin koukuttavampaa. Varsinkin sarjan avaus "Varistyttö" veti minua puoleensa kuin magneettia; en saanut sitä laskettuani käsistäni lainkaan. Luin sitä jopa kävellessäni kauppaan, minkä seurauksena kumautin otsani lyhtypylvääseen. En kadu tekojani.


2. Piru valoa kantaa (Karin Fossum)

Piru valoa kantaa oli muistaakseni toinen Fossumin romaani, jonka luin. Ihastuin nopeasti kirjailijan kutkuttavan epämiellyttävään, mutta samalla kauniiseen tapaan kirjoittaa asioista. Viimeisimmästä Fossum-lukukokemuksesta on ehtinyt minulla vierähtää jo vuosia. Pitäisi varmaankin tarttua johonkin kirjailijan teoksista loppu vuoden aikana. Tai sitten voisin lukea tämän romaanin uudelleen. 😊

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Djevelen holder lyset
Ilmestymisvuosi: 1998
Sivumäärä: 271
Genre: jännäri

Ystävykset Zipp ja Andreas päättävät purkaa tylsyyttään rikkomalla yhteiskunnan luomia rajoja. Muutaman onnistuneen kommelluksen huumassa he tekevät kuitenkin kohtalokkaan virheen ja iskevät silmänsä vanhaan naiseen; Irmaan. Irma kun ei olekkaan mikään heiveröinen eläkeläinen, jota nuoret voisivat pompotella miten huvittaa. Kuka olisi uskonut, että niin kiltin näköinen nainen olisi niin vaarallinen? Pian kaverukset huomaavatkin pelkäävänsä henkensä edestä.


3. Piina (Stephen King)

Piina on edelleenkin yksi suosikkikirjoistani Kingiltä. Sillä on jotenkin spesiaali paikka sydämessäni. Muistan lukeneeni sen milteipä yhdeltä istumalta sohvan nurkassa kyyhöttäen. Olisikohan silloin satanut lunta samalla tavoin kuin romaanissakin satoi? Noh oli miten oli, Piina on joka tapauksessa upea ja inspiroiva romaani, joka teki minuun aikanaan lähtemättömän vaikutuksen.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Misery
Ilmestymisvuosi: 1989
Sivumäärä: 312
Genre: jännäri

Suosittu romaanikirjailija Paul Sheldon joutuu kotimatkallaan lumimyrkyn kouriin ja suistuu autollaan ulos tieltä. Auto laskeutuu katolleen lumihankeen ja Paulilta katkeaa siinä nujakassa molemmat jalat muista ruumiillisista vammoista puhumattakaan. Henkitoreissaan oleva kirjailija menettää nopeasti tajuntansa vain herätäkseen myöhemmin tuiki tuntemattomasta makuuhuoneesta. Ihmetyksestä pöyristyneenä Paul huomaa, että hänen murskautuneet jalkansa on lastoitettu ja muut haavat paketoitu. Kuka häntä on oikein hoitanut? Miksei häntä ole viety sairaalaan? Sitten huoneeseen ilmestyy hymyilevä ja iloisen oloinen nainen, joka esittelee itsensä Annieksi. "Hei Paul, olen sinun ykkösfanisi. Ei huolta, minä pidän sinusta nyt huolta." hän sanoo. Ei mene kauaakaan, kun Paul ymmärtää, että hänen uusi "ykkösfaninsa" on päästään sekaisin. Annie pakottaa miltei liikkumakyvyttömän Paulin kirjoittamaan itselleen omistetun kirjan, jonka jokaisen yksityiskohdan pitää olla täysin kohdallaan. Ellei näin ole, nainen purkaa suuttumuksensa Pauliin mitä julmemmilla tavoilla. Paulilla on tasan kaksi vaihtoehtoa: kirjoittaa Annien niin kovasti himoama romaani tai kärsiä kuolemaakin pahemmasta kohtalosta.


4. Dark Places (Gillian Flynn)

Tämä kyseinen romaani sai minut rakastamaan englanniksi lukemista. Englanti on kaunis kieli, jossa on niin paljon kauniilta kuulostavia sanoja, jotka tarkoittavat jotakin rumaa. Se on jotenkin kiehtovaa. Jos englanti ei iske, niin kirja on suomennettu nimellä "Paha paikka".

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: -
Ilmestymisvuosi: 2009
Sivumäärä: 424
Genre: jännäri

Libby Day oli vain seitsemän vuotias, kun hän passitti oman veljensä vankilaan syytettynä perheensä raa'asta murhasta. Nyttemmin aikuisiän saavuttaneena Libby on kuitenkin alkanut miettiä oikeudenkäyntiä uudelleen. Entä jos hänen veljensä ei olekaan syyllinen? Entä jos murhaaja onkin vielä vapaalla jalalla? Pelkkä ajatuskin puistattaa Libbyä. Puoliksi vasten tahtoaan Libby päätyy selvittämään perheensä menneisyyttä. Näyttäisi siltä, että jokaisella Dayn perheen jäseneltä - niin elävältä kuin kuolleeltakin - löytyy tarkoin varjeltuja salaisuuksia. Millainen Libbyn perhe oikein olikaan ja ennen kaikkea: kuka murhasi Dayn perheen? "Dark Places" on nimensä mukaisesti tulvillaan ihmissydämen pimeimpiä sopukoita. Upea romaani, joka ei taatusti jätä ketään kylmäksi.


5. Ystävät hämärän jälkeen (John Ajvide Lindqvist)

Ystävät hämärän jälkeen oli erään hyvän ystäväni minulle ohi mennen suosittelema romaani. Teini-ikäiselle ja hieman aralle itselleni  Lindqvistin juro tarina oli kammottavaa luettavaa. Ei lienee väärin sanoa, että tämä kyseinen kirja avasi minulle oven häiritsevien opusten maailmaan, joita edelleen syvästi rakastan.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Låt den rätte komma in
Ilmestymisvuosi: 2004
Sivumäärä: 606
Genre: kauhu

Pienen lähiön lähimetsästä löydetään kuiviinvuodatetun teinipojan ruumis, mikä saa normaalisti niin rauhallisen lähiön kuhisemaan. Kaikki lähiön asukkaat puhuvat kauhuissaan rituaalimurhaajasta, lukuun ottamatta nuorta poikaa, Oskaria, joka kehittelee aiheesta tyynesti omia fantasioitaan: "ehkäpä joku hänen kiusaajistaan löytyisi metsästä seuraavaksi, se olisi upeaa." Samoihin aikoihin Oskarin naapuriin muuttaa kummallinen tyttö. Tytön nimi on Eli ja hän suostuu leikkimään Oskarin kanssa vasta hämärän laskeuduttua. Oskarin mielestä tytössä on jotain omituista, jotain epäinhimillistä. Entä jos hän ei olekkaan ihminen  vaan jotain muuta? Kenties jotain ihmistä suurempaa? Oudoista aavistuksistaan huolimatta Oskar ei voi olla pitämättä tytöstä, eikä tyttö hänestä. Heidän välilleen syntyy kummallinen ystävyyssuhde, jonka vahvuutta pian koetellaan.

Onko sinulla omia suosikkeja häiritsevien kirjojen saralta? Jos on niin pistä ihmeessä kommenttia! Olen aina halukas tutustumaan uusiin kirjahirviöihin. :)

Comments