Mary Shelley: Frankenstein

Siitä huolimatta, että kauhuklassikot ovat lähellä sydäntäni, Frankenstein on joutunut mätänemään hyllyssäni useita vuosia koskemattomana. En oikein tiedä miten näin pääsi käymään, mutta olen joka tapauksessa iloinen etten ole lukenut kirjaa aikaisemmin. Frankenstein on nimittäin julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1818 mikä tarkoittaa, että kirjan ilmestymisestä on tänä vuonna kulunut tasan 200 vuotta. Tämän parempaa ajankohtaa kyseenomaisen romaanin lukemiselle ei minun elinaikanani tulekaan.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Frankenstein / the Modern Prometheus
Ilmestymisvuosi: 1818
Sivumäärä: 252
Genre: klassinen kauhu

Tiedonnälkäinen nuori herra Frankenstein kasaa saatavilla olevista ruumiinosista jättimäisen ihmisenkaltaisen olennon, jonka hän herättää suuresti riemuiten henkiin. Uuden Aadamin sijaan hänen luomuksensa osoittautuukin hirviöksi, virheeksi, jonka ei olisi koskaan pitänyt herätä eloon. Pian henkiinheräämisensä jälkeen Frankensteinin luoma olento karkaa omille teilleen. Ensimmäisen ruumiin löytyessä Frankenstein ymmärtää, ettei hän voi paeta omaa kohtaloaan. Hänen on etsittävä luomansa hirviö käsiinsä ja tuhottava se.

Tuomio: Oikein käypä klassikko. Mielenkiintoinen, hieman surullinen ja jossain mielessä hyvin ajankohtainen lukuelämys nyt kun elinsiirrot sun muut ovat arkipäivää. Romaanin kieli on toki hieman vanhahtavaa, mutta se kuuluu asiaan ja siinä on oma viehätyksensä. Yleisarvosana: 3/5
Suositukset: Klassikoiden ystäville. Lukuiloa!

Comments

  1. Tämä on kiinnostanut jo pitkään. Kuulostaa hyvältä. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei! Kiitos kommentistasi :) Frankenstein yllätti minutkin positiivisesti. Se on varmaankin parhaiten aikaa kestänyt klassikko, jonka olen tähän mennessä lukenut.

      Delete

Post a Comment