Mauri Kunnas: Seitsemän koiraveljestä

Ihmisten puhuessa "Seitsemästä veljeksestä" minulle ei suinkaan tule mieleen Aleksis Kiven klassikkoteos, vaan Mauri Kunnaksen "Seitsemän koiraveljestä". Minulle tämä teos on aina ollut se "aito" tarina seitsemästä veljeksestä ja heidän ilkikurisista koiruuksistaan. Täytyy myöntää, että tätä teosta tuli selailtua pienempänä niin usein, että Kiven klassikkoteosta lukiessani kuvittelin kaikki veljekset automaattisesti koiriksi ja muut romaanin henkilöt muiksi epäihmismäisiksi olioiksi.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: -
Ilmestymisvuosi: 2002
Suomentaja: -
Sivumäärä: 94
Genre: satukirja

"Seitsemän koiraveljestä" on alkuperäisen "Seitsemän veljeksen" tavoin kasvukertomus, jonka aikana vikureista pojankoltiaisista kasvaa kunnioitettavia miehiä. Vanhanaikaista ehkä, mutta juonellisesti toimivaa. Kirjassa seurataan koiraveljesten matkaa metsän erämaista lukkarin penkille aapista päähän paukuttamaan ja toisinpäin. Lukutaito olisi tarpeellista saada, jotta naapurin upeaa koiratyttöä voisi lähteä kosiskelemaan. Harmillisesti koiraveljeksillä sattuu olemaan suhteellisen paksut kallot, mikä vaikeuttaa opin päähän imeytymistä huomattavasti. Eikä lukutaito ole veljesten ongelmista suinkaan ainoa. Armaan äidin kupsahdettua poikien pitäisi myös oppia huolehtimaan itsestään. Kommelluksilta ja kummallisilta harhanäyiltä ei tässä kirjasessa vältytäkään.

Tuomio: Alkuperäiselle klassikkoromaanille uskollinen versio veljesten tuskista ja kasvun hetkistä. Viihdyttävä tarinallisesti, mutta vielä viihdyttävämpi kuvallisesti. Kirjan kuvien parissa saa jopa enemmän aikaa kulumaan kuin itse tekstiä lukiessa, vaikka sitäkin löytyy suhteellisen runsaasti. Ikoninen teos. Yleisarvosana: 3/5.
Suositukset: Erityisesti nuoremmalle väestölle hyvä ensikontakti Kiven klassikkoon. Toki oikein käypä versio myös vanhemmalle lukijakunnalle. Lukuiloa!
Lukuhaaste: Tämä romaani sopii lukuhaasteen kohtaan 7: kirjassa on kaksoset. Suurempi kuva lukuhaastetaulukosta löytyy tarvittaessa täältä.

Comments

  1. Mauri Kunnaksen kirjat on ihania! En ole lukenut Seitsemää veljestä, ehkä tästä olisi hyvä aloittaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mauri Kunnas on. <3 Tsekkaa ihmeessä! Kiven teksti on hieman vanhahtavaa. Siihen verrattuna Kunnaksen versio on paljon menevämpää luettavaa. Toki molemmat lukemisen arvoisia. Kiitos kommentistasi!

      Delete

Post a Comment