Elisabeth Norebäck: Sano että olet minun

Viimeisimmän puolen vuoden sisällä on ehtinyt ilmestyä monia kirjallisuuspiirien hehkuttamia uutuustrillereitä. Olen seurannut niitä koskevia uutisia mielenkiinnolla ja kirjoittanut samalla itselleni listaa minua kiinnostavista romaaneista. Elisabeth Norebäckin kirja "Sano että olet minun" oli yksi näistä: paljon positiivista palautetta osakseen saanut esikoisromaani, jonka olemassaoloa useampi blogi onkin ehtinyt jo ylistää raikuvin suosionosoituksin.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Säg att du är min
Ilmestymisvuosi: 2017
Sivumäärä: 408
Genre: jännäri

Parikymppisen Stellan elämä romahtaa, kun hänen vuoden ikäinen tyttärensä katoaa lomamatkalla lastenvaunuista. Vauvaa ei löydetä ja poliisi epäilee Stellan hankkiutuneen tästä tahallaan eroon. Vuodet kuluvat ja tapaus unohtuu: kadonneelle tyttärelle pidetään hautajaiset ja tapahtuma painetaan villaisella. Stella pakotetaan jatkamaan elämäänsä, vaikka hän onkin täysin varma, ettei hänen tyttärensä ole voinut kuolla.

Parinkymmenen vuoden päästä Stellan asiat näyttävät olevan taas hyvällä mallilla: hän on menestynyt psykoterapeutti, jolla on rakastava aviomies sekä vähän yli kymmenenvuotias poika. Elämä rullailee tottuneesti eteenpäin, kunnes Stellan vastaanotolle saapuu nuori nainen, joka muistuttaa Stellan silmissä erehtymättömästi hänen kadonnutta tytärtään. Epäluulo ja toivo nostavat päätään, mutta kukaan ei tunnu uskovan Stellaa. Miksi kadonnut tytär ilmestyisi hänen elämäänsä juuri nyt, kun kaikki alkaa vihdoin tuntua normaalilta? Ja mikä on tämä käsin raapustettu kuolinilmoitus, jonka joku on pudottanut alas Stellan postiluukusta?

Tuomio: Suhteellisen intensiivinen lukuelämys, joka varsinkin loppua kohden muuttui mukavan pakkomielteiseksi. Sanoisinkin, että romaanin viimeiset sata sivua ovat kirjan parhaimmat. Tosin ei romaanin alkukaan missään nimessä huono ole. Kirjailijan esikoisromaaniksi vaikuttava teos. Jään odottamaan innolla millaisia kirjoja Norebäck kirjoittaa tulevaisuudessa. Yleisarvosana: 3/5
Suositukset: Jokaiselle jännityksennälkäiselle. Lukuiloa!

Comments