Herbjørk Wassmo: Lasi maitoa, kiitos

Mieltymykseni mieltä ravisuttaviin kirjoihin on edennyt niin pitkälle, että olen turtunut lukemaani. Aina pitäisi löytää astetta "pahempi" kirja, jotta makunystyräni pysyisivät tyytyväisinä. Aika ajoin kuitenkin törmää kirjoihin, joissa on vahvaa potentiaalia tämän mielikuvan saavuttamiseksi. Wassmon "Lasi maitoa, kiitos" on yksi tällainen. Lapsiin kohdistuva seksikauppa ei ole missään nimessä leikin asia, mutta ai että siitä oli inhottavaa lukea.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Et glass melk takk
Ilmestymisvuosi: 2006
Suomentaja: Katriina Huttunen
Sivumäärä: 397
Genre: inhorealistinen kaunokirjallisuus

"Lasi maitoa, kiitos" kertoo viisitoistakesäisestä liettualaistytöstä Dortesta, joka tulee huijatuksi mukaan nuoriin kohdistuvaan prostituutioon. Rahaongelmista kärsivälle naiiville tytölle lupaillaan kahvilatyötä Norjasta, mutta kahvilan sijaan Dorte joutuukin tienaamaan elantonsa itselleen oman ruumiinsa kautta hänelle tuntemattomalla maaperällä. Kotiin ei pääse, sillä Dortelta puuttuu niin rahaa kuin hänen passinsakin, joka häneltä otettiin "säilöön" lukkojen taakse. Ahdinko on suuri, mutta jotain pitäisi keksiä. Mistä löytää apua tilanteeseen, josta itsensäkin kanssa keskusteleminen tuottaa Dortelle suurta ja painavaa häpeää?

Tuomio: Iljettävä, mutta koskettava romaani. Ihmismieli on kiero. Wassmon sanat satuttavat, mutta vielä enemmän satuttaa ajatus siitä, että maailmassa on oikeasti nuoria tyttöjä ja poikia samanlaisessa ahdingossa. Välillä sitä miettii, miksi ihmislaji ylipäätään on olemassa tällä planeetalla.. Tästä romaanista piti pitää pieniä lukubreikkejä ihan vain, jotta muistaisi hengittää. Hieno kokemus. Yleisarvosana: 3/5.
Suositukset: Jos raiskaaminen, muu pahoinpitely ja henkinen väkivalta tekevät pahaa, ei tähän romaaniin kannata koskea. 

Comments

  1. Wassmo uskaltaa nostaa vaikean aiheen esille. Yksi lempparikirjoistani on hänen teoksensa Dinan kirja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pitääkin vilkaista kyseinen teos! Kiitos vinkistä :)

      Delete

Post a Comment