Yasunari Kawabata: House of the Sleeping Beauties

Yasunari Kawabatan englanniksi käännetty romaani "House of the Sleeping Beauties" on harhaanjohtavasta nimestään ja takakansitekstistään huolimatta novellikokoelma, joka pitää sisällään kolme kertomusta, joista vain ensimmäinen on päässyt niteen kanteen ja takakansitekstiin. Nyt kirjan lukemisen jälkeen voin sanoa olevani tyytyväinen, että opuksesta löytyi useampi novelli luettavaksi. Itse kirjan päänovelli ei nimittäin osoittautunut omaksi suosikikseni.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Nemureru Bijo' jne.
Ilmestymisvuosi: 1969 (1989)
Kääntäjä: Edward Seidensticker
Sivumäärä: 148
Genre: kaunokirjallinen novellikokoelma

Niteen ensimmäinen novelli "House of the Sleeping Beauties" on tarina vanhenevasta miehestä, joka ystävänsä opastuksella päätyy majataloon, jossa vanhemmat seniilit ukkoihmiset saavat maksua vastaan viettää yönsä nukkuvien nuorien kaunottarien kanssa. Talon säännöt ovat yksinkertaiset: tyttöjä saa katsoa ja koskea, mutta heitä ei tule vahingoittaa, ei väkivalloin saatika seksuaalisesti. Tyttöjä ei saa myöskään koettaa herättää syvästä huumatusta unestaan. Novelli keskittyy vanhenevan miehen tunnontuskiin ja välähdyksiin hänen menneestä parisuhde-elämästään. Novellissa käsitellään myös kuolemaa, joka majatalon ikääntyneillä asiakkailla on vääjäämättä edessään.

Kirjan toinen novelli on nimeltään "One Arm". Novellissa miespuolinen henkilö saa nuorelta tytöltä luottamuksen - ehkä jopa rakkauden - osoituksena lainaan käsivarren. Eikä ihan minkä tahansa käsivarren, vaan tytön oman käsivarren. Mies vie käsivarren kotiinsa ja viettää sen kanssa kummallisen yön. Tämä novelli nousi kaikessa absurdiudessaan omaksi suosikikseni kokoelman kolmesta novellista. Paljon muuta novellista ei voikaan sanoa paljastamatta novellin koko sisältöä, joten jätän juonen kuvailun tähän.

Kolmas ja viimeinen novelli "Of Birds and Beasts" on julma kertomus - taaskin - miehestä, joka rakastaa eläimien omistamista, muttei osaa pitää lukuisista lemmikeistään minkäänlaista huolta. Novelli käsitteleekin vahvasti kuolemaa ja elämän merkitystä. Ehdottomasti novellikokoelman rankin tarina.

Tuomio: Yllättävän monipuolinen kokonaisuus kolmen novellin novellikokoelmaksi. Opuksesta jäi outo ja lievästi rankka olotila, mutta mitenkään suuremmin nide ei minua hetkauttanut. Näin sanallistettuna novellien juonet kuulostavat mielenkiintoisemmilta kuin mitä ne todellisuudessa olivat. Yleisarvosana: 2/5
Suositukset: Kypsään novellihimoon. Lukuiloa!
Lukuhaaste: Tämä opus ei sovi mihinkään jäljellä olevista kohdista.

Comments