Jo Nesbø: Lumiukko


Jotenkin todella miellyttävää aloittaa uusi blogi näin mahtavalla kirjalla. Jo Nesbøn Lumiukko on dekkari, joka tuntui olevan kaikkien huulilla vuoden 2017 loppu puolella, eikä mikään ihmekkään, sillä kyseisestä kirjasta julkaistiin kauan odotettu elokuva. Itsekin elokuvasta innostuneena päätin lukaista romaanin uudelleen terästääkseni muistikuviani juonesta.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Snømannen
Ilmestymisvuosi: 2007
Sivumäärä: 613
Genre: dekkari

Yllätyksekseni sain huomata, miten paljon uudelleen lukuarvoa Lumiukolla oli. Siitä huolimatta, että muistin murhaajan henkilöllisyyden sekä suurimmat juonenkäänteet, romaani jaksoi silti innostaa. Jopa kirjan piinaava tunnelma oli miltei yhtä intensiivinen kuin ensimmäisellä lukukerralla.

Lyhyesti kuvailtuna Lumiukko kertoo jokseenkin jopa koskettavan tarinan murhaajan ja poliisin välisestä kilpajuoksusta. Lumiukko nimellä tunnettu sarjamurhaaja valitsee uhrinsa aina ensilumen sadettua maahan ja rakentaa tämän pihamaalle hymyilevän lumiukon merkiksi käynnistään. Tämän rutiininomaisen käytöksen voi hyvin nähdä pilkantekona sekä uhrin omaisia että poliisia kohtaan. Muistan pitäneeni erityisesti tästä yksityiskohdasta ensimmäisen lukukertani aikana. Virnistävän sieluttoman lumiukon kuvitteleminen silmieni eteen oli jotenkin todella kutkuttavan kammottavaa. Niin ja olisi lienee hyvä mainita sananen Lumiukon uhreista: he kaikki ovat perheellisiä äitejä. Pitänee ensi vuonna lumen tultua pyytää omaa äitiäni varomaan lumiukkoja.

Tuomio: Tiivis ja intensiivinen paketti paksuudestaan huolimatta. Romaanissa ei tunnu olevan mitään ylimääräistä, jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu osa kokonaisuutta. Eheä ja hyvin miellyttävä jokaista juonenkäännettä myöten. Tulen ehdottomasti lukemaan lisää Nesbøn kirjoja tulevaisuudessa. Yleisarvosana: 5/5
Suositukset: Astetta raaempien tapausten ystäville. Sopii hyvin nautittavaksi teen ja voileivän kanssa. Tai jos et jostain syystä tuo kirjaa ruokapöytään niin Lumiukko sopii hyvin myös iltalukemiseksi. Lukuiloa!

Comments