Steve Tasane: Lapsi I

Jokainen vähänkin uutisia seuraava on varmasti huomannut, miten pinnalla pakolaisia koskevat uutisaiheet ovat tänä päivänä. Niiden määrä tulee varmasti myös lisääntymään tulevien vuosien aikana, jolloin ilmastonmuutoksen myötä pakolaisten riveihin liittyy massoittain ilmastopakolaisia. Pakolaisuudesta siis puhutaan ja tullaan puhumaan jatkossakin. Mutta moniko todella tietää millaisia asioita pakolaiset kokevat pakomatkallaan? Steve Tasane antaa romaanissaan näihin kysymyksiin muutamia varteenotettavia vastauksia.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Child I
Ilmestymisvuosi: 2018
Kääntäjä: Outi Järvinen
Sivumäärä: 173
Genre: realismi

Lapsi I on romaani, joka kertoo pakolaisleirin lapsista I nimisen lapsen näkökulmasta. Romaanin lapsilla ei ole henkilöpapereita, joten heillä ei ole leirin ulkopuolisten aikuisten silmissä henkilöllisyyttä saatika siten ihmisarvoa. He ovat vain joukko lapsia, joilla on toisensa, omat muistonsa menneisyydestä sekä pieni toivo tulevasta, jolloin heillä saattaisi taas olla oikea nimi, perhe ja kirkkaampi tulevaisuus. Tasasen kirjoittama tarina on henkilöhahmoiltaan fiktiivinen, mutta se perustuu totuutta jäljitteleviin sattumuksiin.

Tuomio: Kaunis, mutta raadollinen kuvaus elämästä pakolaisleirillä. Informatiivinen ja niin sanotusti verhoa raottava lukukokemus. Yleisarvosana: 3/5
Suositukset: Ajankohtaisista kirjoista kiinnostuneille vahva suositus! Pitäisi itsekin lukea aiheesta enemmän.
Lukuhaaste: Tämä romaani sopii lukuhaasteen kohtaan: 10. kirja käsittelee sinulle vierasta kulttuuria. Suurempi kuva lukuhaastetaulukosta löytyy tarvittaessa täältä.

Comments