Martin Widmark & Ola Skogäng: Ruusun salaisuus

Ensi lumet ja kiireinen marraskuu. Kaiken touhotuksen ohessa lukeminen on harmikseni jäänyt vähän toissijaiseen asemaan. Jotakin olen kuitenkin ehtinyt lukemaan: nimittäin kuvitettuja lasten- ja nuortenkirjoja. "Ruusun salaisuus" on yksi näistä. Kyseessä on nuorille suunnattu salapoliisiromaani, joka tuoksahtaa ruusujen lisäksi myös epätoivolta. Jouluinen alkuasetelma ei nimittäin ole kaikkein kevyimmästä päästä: romaanissa selvitetään päähenkilön oman äidin kuolemantapausta.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: I rosens mitt
Ilmestymivuosi: 2017
Suomentaja: Outi Menna
Sivumäärä: 131
Genre: nuortendekkari

Eletään vuotta 1918. Nuori poika Stefan valmistautuu joulun viettoon isänsä kanssa. Kaikki jouluun liittyvä into kuitenkin puuttuu, sillä sekä Stefan että hänen isänsä ikävöivät äitiä. Joulun viettäminen ilman häntä tuntuu sopimattomalta. Äiti ei kuitenkaan ole enää täällä. Hän teki marraskuussa itsemurhan. Tapaus on jättänyt syvät arvet sekä Stefaniin että hänen isäänsä. He eivät voi ymmärtää, miksi äiti teki sen. Hehän olivat niin onnellisia yhdessä.

Jouluaattona Stefanin isä pakenee kodin hiljaisuutta töihin ja Stefan jää yksin kotiin. Voiko joulu enää kurjemmaksi mennä? Stefan ajattelee. Synkkyyden keskelle paistaa kuitenkin pieni valonsäde: joulukuusen alle on ilmestynyt mysteerinen paketti, jota Stefan ei ole havainnut aiemmin. Paketista paljastuu suurennuslasi, jota Stefan lähtee innolla kokeilemaan. Pienen tutkiskelukierroksen jälkeen hän päätyy isänsä työhuoneeseen ja tutkimaan siellä olevia kirjeitä. Yksi kirjeistä osoittautuu äidin kirjoittamaksi. Se on kirjoitettu juuri ennen äidin itsemurhaa ja äiti vaikuttaa siinä pelokkaalta. Kirjeen alareunaan äiti on piirtänyt pienen ruusun, jonka terälehdille hän on pipertänyt minimaalista kirjoitusta. Pian Stefan ymmärtää, että tämä sama arvoituksellinen viesti tulisi johdattamaan hänet äidin kuolemansyyn alkulähteille.

Tuomio: Nopeasti ahmittava salapoliisiromaani, jossa on paljon kekseliäitä yksityiskohtia. Kirjassa
yhdisteltiin ihastuttavasti kuvaa ja tekstiä tarinankerronnassa. Aiheeltaan rankka, mutta mielenkiintoinen. Harmillisesti tunnelma lässähtää hieman loppua kohden. Tarinaa olisi voinut omasta mielestäni pitkittääkin. Yleisarvosana: 3/5
Suositukset: Uskon tämän romaanin uppoavan hyvin keskuudessamme eläviin nuoriin salapoliiseihin. Miksei myös hieman vanhempiinkin. Lukuiloa!😊
Lukuhaaste: Romaani sopii lukuhaasteen kohtiin: 4: alle 18-vuotiaan suosittelema kirja sekä 16: kirjan kannessa on kaupunkimaisema. Suurempi kuva täyttämättömästä lukuhaastetaulukosta löytyy tarvittaessa täältä.

Comments