Stephen King: Julma leikki

Kirjallisuus aiheuttaa minussa todella harvoin vastenmielisyyden tunteita, mikä on toisaalta hieman harmi, sillä juuri nuo juuria myöten ravistelevat kirjat ovat kaikki kaikessa. Olen tainnut mainita tämän aikaisemminkin.. 😀 No, joka tapauksessa vastaavien tunteiden herääminen lukukokemuksen aikana on niin harvinaista, etten juuri oleta kokevani niitä kirjoihin tarttuessani. Stephen Kingin "Julma leikki" jyräyttikin tajuntani yli sellaisella voimalla, että omat tuntemukset piti pistää uuteen tärkeysjärjestykseen.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Gerald's Game
Ilmestymisvuosi: 1992
Suomentaja: Heikki Karjalainen
Sivumäärä: 367
Genre: kauhu

Jessie ja Gerald kaipaavat seksielämäänsä uutta kipinää, joten Geraldin ideoimana he päätyvät kokeilemaan sidontaleikkejä syrjäisellä kesämökillään. Kaikki ei kuitenkaan suju niin kuin suunniteltiin ja Jessie jää kesämökille yksin jumiin, kädet sängyn päätyihin kahlehdittuina. Apua ei voi soittaa, eikä käsiraudoista tunnu pääsevän irti ilman ulkopuolisen apua. Ajan kuluessa Jessien ahdinko kasvaa kasvamistaan. Ruumiin alkaessa krampata Jessie tietää aikansa käyvän vähiin. Hyvin vähiin.

Tuomio: Tajunnan räjäyttävä. Upeaa tekstiä ja paikoitellen niin inhottavaa kuvailua, että romaani piti sulkea lauseiden välissä ja muistuttaa itseään hengittämään syvään. Hurmiollista! Tuntui todella virkistävältä kokea niin voimakkaita tunteita kirjaa lukiessa. Tätä fiilistä on ollut ikävä. Julma leikki kiilasi ehdottomasti omalle Kingin kirjojen Top kolmeen Cujon ja Piinan vierelle. Yleisarvosana: 4/5.
Suositukset: Todella rajua luettavaa. Lähestyttävä varovasti, mutta intensiivisesti. Lukuiloa!

Comments