Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Sain joululahjaksi muutamia kirjoja, jotka siirtyivät nopeasti hyllyyni pölyyntymään, edellisten joulujen lahjoitusten joukkoon. Olen ylpeä kirjahyllyni sisällöstä, mutta häpeän kirjojeni alhaista lukuprosenttia. Välillä olisi ihan kätevää, jos joku takavarikoisi minulta kirjastokorttini.. Tänä kesänä tein kuitenkin itselleni lupauksen: koetan lukea 90 prosenttisesti kirjoja omasta hyllystäni. Valitsin ensimmäiseksi teokseksi kirjoista väriltään silmiinpistävimmän.

Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: -
Ilmestymisvuosi: 2014
Sivumäärä: 286
Genre: kaunokirjallisuus

Kissani Jugoslavia kertoo kahden erilaisissa olosuhteissa kasvaneen henkilön - äidin ja pojan - tarinan. Jugoslavian maaseudulla kasvanut äiti on kasvanut kiinni kulttuuriin, jossa tytöt kasvatetaan pienestä pitäen tuleviksi vaimoiksi ja kodinhengettäriksi. Tälle naiselle äitiys ja vaimona toimiminen on kaikki, mitä hän tietää ja mihin hän osaa elämässään tarttua. Sitten syttyy sota, joka vie naisen perheen maanpakoon. Naisen sydän jää kuitenkin Jugoslaviaan. Naisen poika puolestaan elää maahanmuuttajanuoren elämää. Maahanmuuttomaan - Suomen - arvot eroavat paljon kotimaasta Jugoslaviasta, mikä aiheuttaa närää uuden ja vanhan sukupolven välille. Kun mukaan lisää muita arjen ongelmia, on aikamoinen soppa syntynyt.

Tuomio: Statovcin esikoisromaani on kerännyt paljon kehuja niin Suomessa kuin Suomen ulkopuolellakin. Kirjan saama huomio sai minutkin kiinnostumaan siitä. Lähdin lukemaan romaania avoimin mielin, juuri mitään siitä ennalta tietämättä. Statovcin kielenkäyttö oli lumoavaa ja romaanin kierteet olivat ennalta-arvaamattomia. Ei parhaita lukemiani kirjoja, mutta ehdottomasti uniikki lähestymiskulma pakolaisuuteen ja sukupolvien välisiin traumoihin. Yleisarvosana: 2/5.
Suositukset: Erilaista lukukokemusta kaipaaville. Lukuiloa!

Comments

  1. Tämä on yksi lemppareistani. Kirjailijan tarinat kiehtovat ja hän uskaltaa kirjoittaa tabuja auki. Upeaa tekstiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, mielenkiintoista tekstiä kerrassaan! Kiitos kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa!

      Delete

Post a Comment