Graeme Cameron: Normaali

Normaali on matemaattinen termi, jolla myös yleisesti viitataan tavanomaisiin ihmisiin, jotka eivät erotu joukosta. He valitsevat kaupasta saman halvan asukokonaisuuden ja syövät lauantaisin samaa jauhomakkaraa. Mutta onko näin? Minusta ei, sillä niin sanotut "normaalitkin ihmiset" ovat erilaisia. Yhdistävistä tekijöistä huolimatta ihmiset ovat loppujen lopuksi yksilöitä ja näin heitä kuuluisi myös kohdella. Minusta ihminen on liian monimutkainen kokonaisuus luokittuakseen normaaliksi. Normaalius on kuitenkin siitä kiehtova aihe, että vaikka normaalia ei voi määritellä, jokaisella ihmisellä on kuitenkin oma sisäinen käsityksensä siitä mitä normaali juuri hänelle henkilökohtaisesti tarkoittaa. Graeme Cameronin romaanissa normaalilla viitataan kilttiin naapurin mieheen.


Perustiedot:
Kirjan alkuperäinen nimi: Normal
Ilmestymisvuosi: 2015
Sivumäärä: 341
Genre: jännäri

Hän vaikuttaa päällisin puolin ihan samanlaiselta kuin kuka tahansa kadulla tallaaja. Hän hymyilee naapureille, pitää pihansa siistinä ja käy kaupassa autollaan. Hän syö ja juo. Hän sieppaa lähipiirin naisen, pitää tätä häkissä lemmikkinään ja kiduttaa häntä. Hetkinen..
Niin tosiaan. Unohdinko mainita, että tämän romaanin päähenkilö on mielenvikainen ja sielultaan mustunut?  Hän sieppaa uhrin toisensa jälkeen, kiduttaa ja tappaa heidät. Paloittelee ja hävittää ruumiit. Näin on aina ollut ja tulisi aina olemaan. Kunnes kohtalo päättää hänen puolestaan ja tuo hänen elämäänsä uuden tunteen kidutuksen nautinnon keskelle. Tämä tunne on rakkaus.

Tuomio: Kutkuttavan kiinnostavaa lukea romaani kiduttajan näkökulmasta kerrottuna. Kivaa vaihtelua uhrien näkökulmiin. Kirja pursuaa eri asteisia raakuuksia, mutta myös syviä ja hämmentäviä tunteita. Mielenkiintoinen kooste hulluutta ja sisimmässä asuvaa ihmisyyttä. Yleisarvosana: 3/5
Suositukset: Hieman karaistuneemmille lukijoille. Lukuiloa!

Comments